U heeft uw woning destijds gekocht zonder partner. Nu trekt uw partner bij u in. U gaat samenwonen of misschien zelfs meteen trouwen. Wat betekent dat voor uw hypotheek? Moet u iets veranderen? Op deze pagina gaan we in op de mogelijkheden die u heeft als u een huis heeft en vervolgens gaat trouwen of samenwonen.

Moeten mijn huis en hypotheek op twee namen gezet worden nu ik met mijn partner ga trouwen of samenwonen?

Het korte antwoord op deze vraag: nee, dat hoeft niet. U kunt tot in de lengte der dagen samen in uw huis wonen terwijl het juridisch nog alleen op uw naam staat. Wel is het belangrijk om beslissingen te nemen over de financiële kanten van het samen leven.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent u voor de wet direct volledig partners. Als u niets regelt zijn alle bezittingen en schulden van u beiden na het zetten van uw handtekening op het stadhuis van u samen. Het kan ook anders. U kunt kiezen voor het vastleggen van voorwaarden over de verdeling van uw huidige vermogens en toekomstige inkomsten.

Gemeenschap van goederen

Bij trouwen of een partnerschap in gemeenschap van goederen is alles - zowel bezittingen als schulden - vanaf dat moment van u samen. Oók schulden van de ander waar u geen weet van had. Oók het huis en de hypotheek die op naam van één van u beiden staan. Daarvoor hoeft er administratief verder niets geregeld te worden.

Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Kiest u voor voorwaarden, dan legt u bij de notaris vast dat u het anders wilt verdelen. Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor huwelijksvoorwaarden. Een groot verschil in vermogens voor het huwelijk bijvoorbeeld, of het beschermen van familiekapitaal. Ook een eigen bedrijf is een belangrijke reden voor het vastleggen van huwelijksvoorwaarden. Zo beschermt u het vermogen van uw partner als uw bedrijf failliet zou gaan. Ga voor meer informatie over de mogelijkheden met huwelijksvoorwaarden naar uw notaris.

Spelen er bij u vragen rondom uw huis en hypotheek? Neem gerust contact op met één van onze deskundige hypotheekadviseurs!

Samenwonen

Als u gaat samenwonen is het belangrijk om in ieder geval met elkaar te bespreken:

  • hoe u de gezamenlijke kosten verdeelt en waarom op die manier, en
  • wat er gebeurt als uw relatie eindigt door scheiding of overlijden.

Vervolgens is het erg verstandig om uw afspraken vast te leggen in officiële documenten, waar u later op kunt terugvallen.

Samenlevingscontract

Allereerst een samenlevingscontract. Dit is een document dat u zelf kunt opstellen of door een notaris. Een samenlevingscontract is bij een eigen woning wel wat weinig. De afspraken die erin staan gelden alleen voor u beiden, niet voor de rest van de wereld.

Testament

Als de woningeigenaar komt te overlijden kan dat betekenen dat de ander niet in het huis kan blijven wonen. Meestal is dat niet de bedoeling, zulke problemen kunt u beter voorkomen. Om de situatie bij overlijden goed te regelen is naast een samenlevingscontract ook een testament belangrijk. Daar zijn anderen dan u beiden wél aan gebonden. Raadpleeg uw notaris voor de beste oplossing.