De bankspaarhypotheek is één van de hypotheekvormen waarmee u kapitaal opbouwt om uw hypotheek later mee af te lossen. Deze hypotheekvorm kan niet meer nieuw afgesloten worden, dus voor starters is het afsluiten van een bankspaarhypotheek niet mogelijk. Bij oversluiten en verhuizen kunt u een bestaande bankspaarhypotheek wel meenemen naar een nieuw huis of naar een nieuwe geldverstrekker. Op deze pagina vertellen wij u meer over de kenmerken van de bankspaarhypotheek beleggen.

De hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de maandlast van de bankspaarhypotheek. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor bankspaarhypotheken

Samenstelling van de bankspaarhypotheek (beleggen)

Onderdelen van de hypotheek

Een bankspaarhypotheek beleggen bestaat uit:

Op de beleggingsrekening stort u geld waarmee u belegt in beleggingsfondsen. De bedoeling is dat die beleggingsfondsen in waarde groeien, waardoor uw kapitaal groeit. Aan het eind van de looptijd lost u met dat kapitaal uw hypotheek af. Er is ook een bankspaarhypotheek die niet met beleggingen werkt maar met een spaarrekening. Hierover leest u meer op de pagina Bankspaarhypotheek sparen.

Losse verzekering voor risico van overlijden

De bankspaarhypotheek heeft géén automatische dekking voor het risico van overlijden. Het is immers een beleggingsrekening, geen verzekering. Bij deze hypotheek moet u daarom een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Iets onduidelijk? Vraag het onze adviseurs!

Maandlast van de bankspaarhypotheek (beleggen)

De maandlast van de bankspaarhypotheek beleggen bevat:

  • Hypotheekrente
  • Inleg op de beleggingsrekening
  • Premie voor de overlijdensrisicoverzekering

Hieronder ziet u hoe de maandlast van de bankspaarhypotheek beleggen zich in de loop der jaren ontwikkelt:

bankspaarhypotheek

Zolang de hypotheekrente niet verandert blijft de maandlast (bruto en netto) van de bankspaarhypotheek beleggen gelijk. Een verhoging van de hypotheekrente zorgt voor een verhoging van de maandlast.

Belastingvoordeel van de bankspaarhypotheek (beleggen)

Het geleende bedrag wordt bij de bankspaarhypotheek beleggen pas aan het eind van de looptijd afgelost. Tot die tijd blijft de openstaande hypotheek gelijk. Dit geeft een maximale hypotheekrenteaftrek voor maximaal 30 jaar. Zoals u ziet in de grafiek geeft de hypotheekrenteaftrek een behoorlijke verlaging van de netto maandlast van de bankspaarhypotheek.

Aflossen van de bankspaarhypotheek (beleggen)

Beleggingsrisico

Het rendement op de beleggingsfondsen weet u niet van tevoren. Het kan heel goed gaan met de beleggingen, het kan ook behoorlijk tegenvallen. Dat heeft gevolgen voor uw eindkapitaal: dat kan veel hoger zijn dan wat u verwacht, dan houdt u (flink) geld over. Het kapitaal kan ook veel lager uitpakken dan waar u vanuit ging bij het afsluiten van de hypotheek. Bij een tegenvallend eindkapitaal betekent dit dat u (veel) minder kunt aflossen op uw hypotheek. Dat is het risico dat u neemt door te kiezen voor beleggen.

Belastingvrij?

De opbouw van het kapitaal op de beleggingsrekening is belastingvrij als u voldoet aan de voorwaarden voor de Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW).

Extra aflossen

U lost uw hypotheek dus aan het einde van de looptijd af met het kapitaal dat zich gevormd heeft op uw beleggingsrekening. Natuurlijk is het toegestaan om in de tussentijd delen van uw hypotheek af te lossen. Aflossen verkleint de hypotheeksom, en daarmee het bedrag dat u maandelijks aan hypotheekrente moet betalen. U levert met extra aflossingen ook een stukje belastingvoordeel in.

Extra storten mag niet meer

Vroeger was het extra storten op de beleggingsrekening een mooi alternatief voor extra aflossen. Het rendement daarvan was – vooral door de hypotheekrenteaftrek – al snel beter. Sinds 2014 is extra storten op uw Beleggingsrekening Eigen Woning echter niet meer mogelijk.

Voordelen en nadelen van de bankspaarhypotheek (beleggen)

Een overzicht van de voordelen en nadelen van de bankspaarhypotheek in de beleggingsvariant:

Voordelen bankspaarhypotheek (beleggen)

  • De maandlasten blijven gelijk zolang de rente van uw hypotheek niet wijzigt
  • Belastingvrije opbouw bij BEW
  • Maximale hypotheekrenteaftrek
  • Kosten transparanter dan bij beleggingsverzekering

Nadelen bankspaarhypotheek (beleggen)

  • Weinig flexibiliteit door belastingregels
  • Niet mogelijk voor starters op de woningmarkt of voor hypotheekverhoging
  • Beleggingsrisico

Meer over de bankspaarhypotheek: