Een bankspaarhypotheek is door starters niet meer af te sluiten - tenzij u het geen probleem vindt als u geen hypotheekrenteaftrek krijgt. Heeft u deze hypotheekvorm al, dan kunt u deze eventueel wel overzetten naar een andere bank of een ander huis. Daarbij is verhogen alleen niet mogelijk. Op deze pagina gaan we in op de kenmerken van de bankspaarhypotheek.

Bij het afsluiten van een bankspaarhypotheek is de rente erg belangrijk. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor bankspaarhypotheken

Samenstelling van de bankspaarhypotheek (sparen)

Onderdelen van de hypotheek

Een bankspaarhypotheek bestaat uit:

Op de bankspaarrekening spaart of belegt u het geld bij elkaar om de lening uiteindelijk mee af te lossen. Op deze pagina behandelen we de spaarvariant, met een bankspaarrekening. Er is ook een beleggingsvariant, met een beleggingsrekening. Die bespreken we op de pagina Bankspaarhypotheek beleggen.

Overlijdensrisico apart verzekeren

De bankspaarhypotheek heeft - in tegenstelling tot de spaarhypotheek - géén automatische dekking voor het risico van overlijden. Daarvoor moet u een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Vragen? Stel ze aan onze adviseurs!

Maandlast van de bankspaarhypotheek (sparen)

De maandlast van de bankspaarhypotheek bevat:

  • Hypotheekrente
  • Inleg op de bankspaarrekening
  • Premie voor de overlijdensrisicoverzekering

Ontwikkeling maandlast

Zolang de hypotheekrente niet verandert blijft de maandlast (bruto en netto) van de bankspaarhypotheek gelijk. Hieronder ziet u het verloop van de maandlast.

bankspaarhypotheek

Dempende werking bij aanpassing hypotheekrente

Een verhoging van de hypotheekrente zorgt voor een hoger rentedeel, maar een lagere inleg op de bankspaarrekening. Een hogere rente maakt dat er minder inleg nodig is om hetzelfde eindbedrag bij elkaar te sparen. De stijging van de maandlast van de bankspaarhypotheek wordt dan afgezwakt door deze dempende werking. Andersom gaat de maandlast ook minder omlaag bij een lagere hypotheekrente.

Belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek

Het openstaande hypotheekbedrag bij de bankspaarhypotheek blijft gelijk tot er aan het eind afgelost wordt. Daardoor maakt u maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. In de grafiek ziet u dat het belastingvoordeel over de hele looptijd zorgt voor een flinke verlaging van de netto maandlast. Dit belastingvoordeel geldt voor maximaal 30 jaar, daarna vervalt het. Op dat moment lost u de lening af met het saldo van de bankspaarrekening.

Aflossen van de bankspaarhypotheek (sparen)

Zekerheid en belastingvoordeel over kapitaalopbouw

De spaarrente op de bankspaarrekening is altijd gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. Daardoor kan de inleg precies zo berekend worden dat er aan het eind genoeg geld bij elkaar gespaard is voor de aflossing. Het eindsaldo is gegarandeerd wat u nodig heeft om het geplande bedrag op uw hypotheek af te lossen. Het kapitaal is tijdens de opbouw – als u aan de voorwaarden van de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) voldoet – belastingvrij.

Extra aflossen

Wilt u in de tussentijd zelf een stuk aflossen? Dat kan. Aflossing zorgt voor een lager rentebedrag en een lagere maandelijkse inleg op de bankspaarrekening. Het verkleint echter ook het fiscale voordeel.

Extra storten

U kunt het geld voor de aflossing ook gebruiken voor een extra storting op de bankspaarrekening. Dan daalt de maandelijkse inleg veel sterker, terwijl het belastingvoordeel gelijk blijft. Let wel op de voorwaarden voor zo'n extra storting!

Voordelen en nadelen van de bankspaarhypotheek (sparen)

We zetten de voordelen en de nadelen van de bankspaarhypotheek in de spaarvariant voor u op een rij:

Voordelen bankspaarhypotheek (sparen)

  • De maandlasten blijven gelijk zolang de rente van uw hypotheek niet wijzigt
  • Aflossing gegarandeerd en belastingvrije opbouw
  • Maximale hypotheekrenteaftrek
  • Transparante kosten

Nadelen bankspaarhypotheek (sparen)

  • Weinig flexibiliteit door belastingregels
  • Niet mogelijk voor starters op de woningmarkt of voor hypotheekverhoging
  • Kan niet bij elke bank afgesloten worden