Veel senioren hebben een eigen koopwoning. En op die woning rust vaak nog een hypotheek. Senioren met een eigen woning hebben vaak andere hypotheekvragen en wensen dan jongere huizenbezitters.
Uw vragen stellen aan een hypotheekexpert? Maak een afspraak met een expert van NHP. Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Bel 088 - 495 4000 of maak direct een afspraak.
De term "senioren" wordt in Nederland gebruikt voor een hele brede groep mensen. Soms worden alleen de gepensioneerden bedoeld. In andere situaties worden alle 55 plussers onder de noemer "senioren" geschaard. Wij verstaan onder senioren alle 55-plussers.
We hebben een aantal belangrijke vragen die bij senioren leven op een rij gezet. Op deze pagina behandelen wij deze vragen kort, een uitgebreid antwoord vindt u via de links bij de antwoorden. De vragen die we bespreken:
Bij senioren en hun hypotheken scheelt het enorm of je 55 jaar bent of 75 jaar. Daarom geven we bij de antwoorden op de vragen aan of de exacte leeftijd uitmaakt.
Sinds 2001 kunt u de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken voor de inkomstenbelasting. Wie op die datum al een hypotheek had krijgt hier per 2031 mee te maken. Zonder fiscaal voordeel worden de netto maandlasten lager. Bovendien heeft het gevolgen voor wat u maximaal kunt lenen als u uw hypotheek wilt oversluiten.
De laatste jaren zien we vanuit de overheid veel initiatieven om mensen met een aflossingsvrije hypotheek aan te sporen om op die aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Of dit in uw geval verstandig is, hangt echt af van uw financiële situatie en wensen. Het is verstandig om de voor- en nadelen goed in kaart te brengen voor u uw aflossingsvrije hypotheek af gaat lossen.
De meeste hypotheken hebben een economische looptijd van 30 jaar. Veel mensen waarvan hun hypotheek al een tijdlang loopt, zullen in die looptijd hun hypotheek niet volledig aflossen. Dus zal er na die 30 jaar nog een bedrag openstaan. U heeft na die 30 jaar verschillende opties. Denk aan het verkopen van de woning, het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij uw bestaande bank en het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij een andere bank. Tip: wacht niet tot het eind van de looptijd voordat u stappen zet!
Dit hangt uiteraard af van uw financiële situatie, maar ook van uw leeftijd. Duurt het nog langer dan 10 jaar voor u met pensioen gaat, dan kijken banken naar uw gewone inkomen. Gaat u binnen 10 jaar met pensioen, dan kijkt de bank zowel naar het inkomen dat u ontvangt tijdens uw werkzame leven maar ook vast naar uw pensioeninkomen. En na pensionering wordt bij de maximale hypotheek berekening uitgegaan van uw pensioeninkomen en dan gelden totaal andere regels.